Version 3.3: Performans iyileştirmesi yapıldı.
Version 3.2: Viop Fiyat Adımı Güncellemesi Yapıldı.
Version 3:
Çıktı Parametrelerinde düzenleme yapıldı.
Emir Tekrarlamada iyileştirme yapıldı.
Version 2:
- BRÜT takas kontrolü eklendi:
İlk çalıştırma için brüt takasta olan hisselerde uyarı verecek ve grid kurulamayacak.
GridBOT çalışırken, sembolde brüt takas uygulanmaya başlarsa ertesi gün emir aktarım saatinde sadece uyarı verecektir.
-Çıktı Parametrelerine Taban ve Tavan fiyat gösterimi eklendi.
-KarAlBakiye için; Negatif tutarların yazılabilmesi sağlandı. Örneğin, -1000 yazıldığında, 1000 TL zarar olduğu durumda strateji piyasa fiyatından stop emri gönderecektir.
Video eğitim serisine ulaşmak için;
MatriksIQ GRID TRADING BOT VİDEO SERİSİ: https://youtube.com/playlist?list=PLutBBWh7xwXO80ITReJFQOMzMC3b8TReG&si=Gh4oTrpt2-1Kyu17
Detaylı Kullanım Kılavuzu;
MatriksIQ GRID TRADING BOT KULLANIM KILAVUZU: https://drive.google.com/drive/folders/1hKQKqHgoaHKvkho2H67LQSE-Y5Jmjq5v
GridBOT_GAP: Grid sayısı girilerek son fiyatın üstüne denk gelen gridler boş bırakılır ve böylece alış emirleri ile satış emirleri arasında makas oluşturulmuş olur. Bu yöntemde sadece BoslukBırakılacakGridSayısı parametresi ek olarak girilmesi istenmektedir. Diğer parametreler GridBOT ile aynı şekilde girilerek ayarlanır.
Örnekte (Strateji Görsellerinde) SISE sembolü için BoslukBırakılacakGridSayısı parametresi 5 olarak girilmiştir.
Alış ve satış arasında 5 grid leveli boş bırakılmıştır.
Grid Yönü: Yükselen Trend seçilidir. Son fiyat üzerinde kalan gridler piyasa fiyatından alınır ancak BoslukBırakılacakGridSayısı kadar grid seviyesi yukarıya satışı yazılır.
Buradaki örnekte de bu şekilde olduğu görülmekledir.
Oluşturulan Grid Seviyelerinde boş bırakılan Gridlere baktığımızda 48.30 - 48.40 – 48.50 – 48.60 – 48.70 fiyatlı gridler boş bırakılarak yukarılara satışların yazıldığını görebiliriz.
Sistem dört farklı modda çalışmak üzerine tasarlanmıştır
Spot Grid Trading:
Spot Grid işlemi, belirli bir fiyatın üstünde ve altında emir oluşturmanıza olanak tanıyarak, kademeli olarak artan veya azalan fiyat seviyelerinde düzenli bir emir grid’i oluşturan kullanışlı bir araçtır. Spot grid botu özellikle fiyatların oldukça dalgalanma eğilimi gösterdiği volatil piyasalarda etkilidir. Bu araç, yatırımcıların küçük fiyat değişikliklerinden kâr elde etmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.
Vadeli – Yatay (Nötr) Grid Trading:
Vadeli işlemler için neutral yani Yatay Grid Trading stratejisinde, piyasa fiyatına en yakın grid hariç, fiyatın üstündeki gridlere satış, fiyatın altındaki gridlere ise alım emirleri yerleştirilir. Bu strateji, piyasanın belirli bir aralıkta dalgalanacağını ve büyük bir trendin oluşmayacağı varsayılır. Böylece, piyasa yükseldiğinde satış, düştüğünde ise alım yaparak kâr elde edilmesi amaçlanır. Çift yönlü bir sistem olduğu için vadeli tarafında çalıştırılması uygundur. Aşağıda olası bir senaryo için örnek grafiğe ve bunlara bağlı emirleri inceleyebilirsiniz.
Vadeli – YükselenTrend & Spot:
Spot Grid Trading stratejisi kapsamında, piyasa fiyatına en yakın grid hariç diğer tüm gridlere alım emirleri yerleştirilir. Piyasa fiyatının üzerindeki gridlerde yer alan alım emirleri hemen gerçekleşir, bu da sistemin belirli bir miktarda lot/kontrat ile işleme başlamasını sağlar. Bundan sonra, sistem fiyat düşüşlerini yakalamak için sadece alım yapar ve yükselişlerde uzun pozisyonlarını kapatır. Bu strateji, piyasa volatilitesinden yararlanmayı amaçlayarak, düşükten alıp yüksekten satma mantığıyla işler. Ayrıca, fiyatın aşağı yönlü hareket etmesi durumunda, daha düşük gridlerde daha fazla alım yaparak ortalama maliyet düşürülebilir. Bu iki strateji arasındaki en önemli fark, vadeli stratejilerinin hepsinde olan VadeBitimindePozisyonKapat özelliğinin olup olmamasıdır. Spot seçildikten sonra yönün ne olduğu önemsizdir. Bütün spot stratejileri bu şekilde çalışmaktadır.
Vadeli - DüşenTrend:
Vadeli DüşenTrend Grid Trading stratejisinde, piyasa fiyatına en yakın grid hariç, diğer tüm gridlere satış emirleri yerleştirilir. Bu, fiyatın üzerindeki gridlerdeki satış emirlerinin hemen gerçekleşmesine yol açar ve sistem short pozisyon alarak işleme başlar. Bu strateji, piyasanın düşeceği beklentisiyle, sadece satış yapma ve short pozisyonları kapatma üzerine kuruludur. Piyasa düştüğünde trader pozisyonlarını daha düşük bir fiyattan kapatmayı ve aradaki fark kadar kâr elde etmeyi hedefler.